De Kracht van een Sterke Visie: Richting, Binding en Energie

Een sterke visie kan richting geven, mensen verbinden en energie geven. Maar een visie ontwikkelen kan een uitdagende taak zijn. Met dit artikel wil ik het iets gemakkelijker maken. Ik heb een aantal voorbeelden verzameld en beoordeeld zodat je kunt zien wat een visie sterk maakt (of juist niet). Hierdoor weet je na het lezen van dit artikel waar je op moet letten om zelf een effectieve visie te ontwikkelen.

4 Niveaus van Visieontwikkeling

Een visie kan ontwikkeld worden op verschillende niveaus. In dit artikel behandel ik de volgende niveaus:

 1. Brancheniveau
 2. Organisatieniveau
 3. Afdelingsniveau
 4. Innovatieniveau

Ik zal voor elk niveau een voorbeeld geven en deze op drie punten beoordelen:

 1. Richting: geeft de visie voldoende richting? Is het voor mensen duidelijk wat er moet gebeuren?
 2. Binding: zorgt de visie voor binding? Willen mensen samen naar de visie toewerken?
 3. Energie: geeft de visie energie? Worden mensen er enthousiast van?

Een sterke visie geeft richting, zorgt voor binding en geeft energie.

Visieontwikkeling op brancheniveau

Green Protein Alliance logo

Green Protein Alliance is een samenwerking van verschillende partijen in de voedingsmiddelenbranche. De alliantie bestaat uit bedrijven, wetenschappers, kennispartners, NGO’s en de overheid. Leden zijn onder andere Albert Heijn, Hak, Alpro, Milieu Centraal en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Visie

Samen naar 50:50 in 2025.

Toelichting

De verhouding plantaardig tot dierlijk eiwit in het Nederlandse voedingspatroon is sinds 1960 verschoven van 50:50 naar 37:63. Doordat meer dierlijke eiwitten geconsumeerd worden, eten veel Nederlanders meer eiwitten dan ze nodig hebben. Hierdoor is de impact die het voedselsysteem op de aarde heeft toegenomen, aldus Green Protein Alliance.

De alliantie wil werken aan een gezonder en duurzamer voedselsysteem en zet zich in voor een eiwittransitie. 1

Beoordeling *****

Richting *****

Wat in 2025 bereikt moet worden is helder omschreven. De visie geeft dan ook een duidelijke richting aan.

Binding *****

Green Protein Alliance is een samenwerkingsverband tussen partijen met een gezamenlijk doel. De visie is begrijpelijk en geeft aan dat de partijen samen moeten werken om de visie te verwezenlijken.

Energie *****

De visie is kort en krachtig en geeft een concreet doel om naartoe te werken. Ik kan me voorstellen dat de leden van de alliantie hierdoor gemotiveerd zijn om de visie te verwezenlijken.

Visieontwikkeling op organisatieniveau

Alpro logo

Ik begrijp niet waarom we levende wezens gebruiken om planten om te zetten in voeding, terwijl we dat ook met machines kunnen doen. Toen ik veganist werd, ontdekte ik al snel Alpro. Dit bedrijf maakt lekkere vervangers voor vla, yoghurt en melk. En dat doet ze al sinds 1988.

Alpro geeft aan dat voor de productie van sojadrink 4 keer minder water en 2 keer minder grond nodig is dan voor de productie van melk. Daarnaast wordt er ook 2,5 keer minder CO2 uitgestoten. Dus naast dat het een stuk diervriendelijker is, is het ook nog eens beter voor onze planeet om voor plantaardig te kiezen.

Visie

Een wereld creëren waarin meer van wat we eten afkomstig is van planten.

Toelichting

Alpro wil ervoor zorgen dat plantaardige voeding en dranken gemeengoed worden. Dat doet ze door lekkere, gezonde en plantaardige voedingsmiddelen te maken.

Beoordeling ***

Richting ***

De visie heeft een duidelijke richting, maar geen duidelijk beeld van de toekomst.  De visie kan morgen al bereikt zijn. Want als Alpro morgen meer producten verkoopt dan vandaag, dan is meer van wat we eten afkomstig van planten. Maar als de visie morgen nog steeds hetzelfde is, dan moet er weer meer verkocht worden om de visie waar te maken. En weer. En weer. Wanneer is de visie bereikt? Als alles dat we eten plantaardig is?

Binding ****

De visie heeft een duidelijke richting. Dus de mensen bij Alpro weten allemaal waar ze aan werken. Daarnaast denk ik dat de visie mensen aantrekt met dezelfde idealen, wat de binding alleen maar versterkt.

Energie ***

Ik denk dat de visie mensen energie geeft. Want wanneer mensen dezelfde idealen nastreven, dan geeft dat niet alleen binding maar ook intrinsieke motivatie. Ik denk wel dat de energie naar verloop van tijd minder zou kunnen worden door het gebrek aan een concreet beeld van de toekomst.

Visieontwikkeling op afdelingsniveau

ASN Foundation logo

ASN Foundation is een afdeling van ASN Bank. Het is een stichting die geld beschikbaar stelt om duurzame initiatieven mogelijk te maken. Elk jaar schenkt de ASN Foundation in totaal ongeveer €300.000 aan projecten die zich bezighouden met een van deze onderwerpen:

 

 • Duurzame economische ontwikkeling
 • Conservatie van ecosystemen en biodiversiteit
 • Ontwikkelingssamenwerking
 • Mensenrechten
 • Vrede en ontwapening
 • Stimulering van culturele ontwikkeling
 • Zorg en welzijn

Visie

Een duurzame samenleving.

ASN Foundation heeft op haar website geen visie staan. De bovenstaande visie is afgeleid van de missie van ASN Foundation: “de duurzaamheid van de samenleving bevorderen”

Toelichting

De visie van ASN Foundation past goed binnen de visie van de overkoepelende ASN Bank: een duurzame, rechtvaardige samenleving. Naar eigen zeggen streeft ASN Bank al sinds 1960 naar deze visie. Dat doet ze onder andere door alleen te beleggen in “…toekomstgerichte bedrijven, sectoren en landen. Met respect voor mens, dier en natuur.”

Beoordeling ***

Richting ****

De visie kan gebruikt worden bij beslissingen. Bijvoorbeeld de afweging om te beleggen in zonnepanelen-projecten of mijnbouw-projecten. De keuze wordt dan gemakkelijk omdat het ene wel en het andere niet bijdraagt aan een duurzamere samenleving. De richting is dus duidelijk.

Binding ****

Net als bij het voorbeeld van Alpro, zal de visie van ASN Foundation mensen aantrekken die gedreven zijn door dezelfde idealen. Hierdoor zullen ze mogelijk goed samen kunnen werken om in het belang van de visie te handelen.

Energie **

De visie is erg algemeen. Ik geloof dat je veel energie kunt krijgen door te werken aan een duurzame samenleving. Maar het lijkt me een stuk motiverender als de visie wat concreter is, zoals in het voorbeeld van Green Protein Alliance.

Visieontwikkeling op innovatieniveau

Finless Foods logo

Finless Foods is een biotechnologie-startup die visvlees kweekt in een lab. Door visvlees te kweken uit stamcellen, zou de consumptie van vis een stuk duurzamer gemaakt kunnen worden. Het bedrijf werkt momenteel aan de eerste in een lab geproduceerde vissoort: de blauwvintonijn.

Visie

Lab-gekweekte blauwvintonijn in 2019.

Deze visie is afgeleid uit een artikel over Finless Foods

Toelichting

De visie op innovatieniveau past goed binnen de visie van Finless Foods:

“Ons doel is om duurzaam vis te creëren met behulp van wetenschappelijke cellulaire landbouwtechnologieën, die een kosteneffectief en gezonder smakelijk alternatief bieden voor conventioneel gevangen en commercieel gekweekte zeevruchten.”

Met de productie van lab-gekweekte blauwvintonijn, is het bedrijf dichter bij de visie van een duurzaam ontwikkelde vis als alternatief voor conventioneel gevangen en gekweekte zeevruchten.

Beoordeling *****

Richting *****

De visie geeft een beeld van wat bereikt zou moeten worden en wanneer. De richting van de innovatievisie is dus erg duidelijk.

Binding *****

Door de innovatievisie heeft iedereen die aan de innovatie werkt hetzelfde doel voor ogen. Iedereen binnen Finless Foods weet dus waar ze voor werken. Ik denk dat dit een waardevolle bijdrage levert aan de binding binnen het bedrijf.

Energie *****

Net als bij Green Protein Alliance, is de visie kort en duidelijk. Het concrete doel kan inspirerend zijn voor de mensen die aan de innovatie werken. De visie lijkt dan ook energie te geven.

En nu?

Door de vier voorbeelden weet je nu hoe een visie er op verschillende niveaus uitziet. Door de beoordelingen weet je ook wat de eigenschappen van een sterke visie zijn. Meer heb je niet nodig. Dus succes met het ontwikkelen van een sterke visie!

 

Geraadpleegde bronnen

Alpro: Over Alpro & Goed nieuws voor de planeet

ASN Bank: Organisatie & ASN Foundation

Finless Foods: Homepage

Green Protein Alliance: Homepage & Green Protein Growth Plan

Kummer, C.: The Advantages of Test-Tube Tuna


Deel dit artikel:

4 Reacties

Voeg toe →

 1. Je hebt goed duidelijk uitgelegd wat er onder een goede visie wordt verstaan.
  Over de visies zelf ben ik het nog niet helemaal eens. Over de eerste visie van Green Protein Alliance heb ik nog wat puntjes. De visie geeft wel degelijk richting maar een visie moet ook duidelijk zijn naar mijn mening. Als je deze visie los ziet staan dan zou ik niet weten waar het over gaat. Ze gebruiken het wordt samen wat inderdaad duidt op binding. En voor mij persoonlijk geeft de visie niet heel veel energie. Het spat er in ieder geval niet vanaf.
  Over de visie van Alpro ben ik het met je eens. Hij is mooi maar geeft geen concreet tijdsbestek waarin deze behaald moet worden.
  Over de visie van ASN bank. De visie die zij hanteren geeft richting voor een einddoel. Maar laat daar de tijd buiten beschouwen en spreekt niet voer een specifieke samenleving. Als je de gehele wereldwijde samenleving duurzaam wilt maken bijvoorbeeld dan ben je nog wel even bezig namelijk.
  Over de energie rijkheid ben ik het met je eens. Deze visie moet concreter en is nu te algemeen en te globaal.
  Voor de rest goed gedaan.

 2. Mooi, helder stuk!
  Structureel opgebouwd en je bent vooral bij de essentie gebleven, waar ik van houdt. Voor de volgende keer: iets meer toelicht op de visie van kan meehelpen aan het overbrengen van je boodschap. Ik vindt de gekozen voorbeelden daarentegen wel zeer goed.

  Ik mis concrete richting bij Green Protein Alliance. Zonder enige toelichting zou ik de visie niet kort en bondig kunnen uitleggen (zonder voorkennis). Dit mis ik ook bij de ASN Foundation. Duurzaam is namelijk een zeer breed begrip, wat verstaan zij daadwerkelijk onder een duurzame samenleving…?

  Ik vind je stukken over “energie” veelal vanuit jezelf geschreven, wat niet verkeerd is. Echter zou het voor de volgende keer wellicht daadkrachtiger zijn als je “energie stimulatie van medewerkers in een organisatie” theoretisch kan onderbouwen. Waar krijgen mensen in het werkveld energie van en hoe is dat af te bakenen per industrie/functie. Dit helpt je bij het onderbouwen van hetgeen dat je benoemd onder de kopjes “energie” bij je voorbeelden.

  Zoals vorige keer een zeer goed stuk. Je kiest duidelijke voorbeelden die je daarnaast goed beoordeeld. Volgende keer nog wat kritischer 😉 Keep on going !

 3. Joost Vermeer

  30 maart 2018 — 09:35

  Ha Melvin,

  Ik sluit me voor een groot deel aan bij Sjoerd. Je bent inderdaad erg structureel in je schrijven, wat het lezen erg aangenaam maakt, maar inhoudelijk ben ik het niet altijd met je eens.

  Ik vind namelijk geen een van de visies meer dan 3 sterren waard. Ze zijn allemaal behoorlijk algemeen, waardoor ze qua richting en binding in mijn ogen weinig waard zijn.

  Het voorbeeld van Alpro bijvoorbeeld, is echt nietszeggend (wat je zelf al aangeeft). Ze hebben hun visie al bereikt als ik vandaag een pak soja-melk koop in plaats van koemelk (oké dit gaat niet helemaal op want ik koop ook altijd al soja-producten, maar je snapt wat ik bedoel;)).

  Juist een bedrijf als Alpro, wat hopelijk hun bedrijfsvoering bepaalt uit niet alleen commerciële, maar ook idealistische overwegingen, kan volgens mij een veel krachtigere visie ontwikkelen door op dit idealisme in te spelen. Woorden als ”samen” ”wij tegen de rest” ”duurzaam” ”essentieel” zouden niet misstaan in hun visie.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.