Hoe 2 Broers van hun Hobby een Internationaal Succesvol Bedrijf Maakten

De oven verspreidde een merkwaardige geur door het appartement van Dick en Peter Dreissigacker. Het is 1975 en de broers studeren aan Stanford University. Dick studeert ‘Industrial engineering’ en Peter ‘Product design engineering’. Beide broers zijn fanatieke roeiers die hard aan het trainen zijn om bij de selectie van het Amerikaanse Olympische roeiteam van 1976 te komen. Naast veel zware trainingen, werken de broers aan iets anders dat hun kan helpen om de selectie te halen. In de oven ligt namelijk iets dat hun geheime wapen zal worden tijdens de selectiewedstrijden.

In de jaren 70 werden roeiboten steeds vaker van koolstofvezel gemaakt in plaats van hout. Koolstofvezel is sterk en een stuk lichter dan het hout waar de roeiboten in deze tijd van gemaakt werden. Maar de houten roeispanen leken een accessoire te zijn waar geen aandacht aan besteed werd. Hier brachten Dick en Peter verandering in.

Bij het maken van hun geheime wapen gebruikten de broers de standaard houten roeispanen. Deze verstevigden ze met koolstofvezel waardoor ze een deel van het hout konden weghalen. Daarna maakten ze een blad van koolstofvezel en bevestigde deze aan de vernieuwde roeispaan. Een lichtgewicht koolstofvezel roeispaan was geboren.

Concept2 1976

Een schets van Peter Dreissigacker, waarop zijn broer Dick een blad van een roeispaan bewerkt in een oven. (Bron afbeelding: Concept2)

Het Einde van een Olympische Droom

Het mocht niet baten. De harde trainingen en het geheime wapen waren niet genoeg om het tot de selectie te halen. Het bittere einde van hun olympische droom was echter ook de start van een nieuw avontuur. Tijdens de selectiewedstrijden kregen de broers namelijk veel aandacht voor de door hen ontwikkelde roeispanen.

Concept2 Boerderij Vermont

De zuivelboerderij waar Concept2 zich voor het eerst vestigde. (Bron afbeelding: Concept2)

Ze wilden verder gaan met het produceren van roeispanen. In het najaar van 1976 reden ze in hun broodtruck door Amerika op zoek naar een plaats waar ze konden leven en werken. De broers hadden tijdens hun studie wat geld verdiend met het ontwikkelen van een innovatieve rugzak voor North Face. Toen ze in Vermont een verlaten zuivelboerderij vonden, gebruikten ze dat geld om een aanbetaling te doen voor de boerderij. Ze verbouwden de boerderij zodat ze konden beginnen met het produceren van roeispanen.

In 1977 registreerden de broers hun bedrijf: Concept2. 1 Het idee was om een adviesbureau te starten op het gebied van productontwikkeling. Daarnaast zouden ze een paar dagen per week roeispanen maken om de rekeningen te betalen.

Het liep net wat anders.

Na een halfjaar van vallen en opstaan, hadden de broers hun eerste prototypes van roeispanen gemaakt. In de zomer van 1977 reden ze langs roeiers en coaches om deze prototypes te demonstreren. Yale coach Tony Johnson was meteen overtuigd:

“Iets dat ik meteen leuk vond was dat de roeispaan van de broers, met zeven pond, twee pond lichter was dan een houten roeispaan, wat betekende dat een acht 2 zestien pond minder gewicht mee zou dragen. Het is ook anders gebalanceerd – er is minder gewicht in de handen – wat betekent dat een roeier niet zo hard naar beneden hoeft te duwen om het blad uit het water te krijgen, dus hij hoeft minder te werken. In een roeiwedstrijd is dat belangrijk.” 3

Toen de roeispanen in 1978 door Yale gebruikt werden tijdens wedstrijden, begonnen de orders binnen te stromen.

Hoe Strenge Winters het Succes van Concept2 Bepaald Hebben

Naast werken aan hun bedrijf, bleven de broers fanatiek roeien. Dit bleek echter wel een uitdaging tijdens de strenge winters van Vermont. In de maanden dat alles bevroren was, zochten de broers naar een manier om fit te blijven en te trainen voor het wedstrijdroeien. In Vermont zijn er voldoende mogelijkheden om te skiën. Dit heeft ertoe geleid dat de broers langlaufen in hun trainingsschema verwerkten.

Concept2 Eerste Roeitrainer

De ontwikkeling van een indoor roeiapparaat. (Bron afbeelding: Concept2)

Maar het weer en de sneeuw kunnen onbetrouwbaar zijn. Daarom namen de broers zich voor om een roeimachine te ontwikkelen. Toen Dick een oude fiets vastspijkerde in de vloer van de zuivelboerderij was een nieuw concept geboren: de indoor roeitrainer. De oude fiets leek het gevoel van het roeien goed na te bootsen. Als je aan de ketting van de fiets trok, dan was de haal in het begin zwaar en versnelde deze tot aan het einde van de haal. Net als bij een roeislag. De broers maakten een handvat aan de ketting, bouwden een frame en voegden een zitvlak toe. De roeitrainer was klaar voor de verkoop.

De roeitrainer werd direct een succes. Een aantal maanden nadat de eerste roeitrainer uit werd gebracht organiseerde de roeiclub C.R.A.S.H.-B een wedstrijd. Voor de wedstrijd waren zes roeiapparaten nodig. Vandaag de dag is de wedstrijd omgedoopt tot de World Indoor Rowing Championship waar ruim 2.000 sporters aan deelnemen.

Concept2 Eerste CRASH B wedstrijd

Het eerste C.R.A.S.H.-B evenement in 1982. (Bron afbeelding: Concept2)

Concept2 World Indoor Rowing Championship 2015

33 jaar later: het World Indoor Rowing Championship in 2015 (Bron afbeelding: Concept2)

Na het succes van de roeitrainer werd de zuivelboerderij al snel te klein voor Concept2. In 1984 verhuisde het bedrijf naar het Morrisville Industrial Park, waar tot vandaag de dag nog elk apparaat gemaakt wordt.

Wat We Kunnen Leren van de Dreissigackers

Concept2 is nog steeds sterk aanwezig in het drukke fitnessdomein. 4 Door goed te luisteren naar de gebruikers heeft Concept2 in elk nieuw model van het roeiapparaat verbeteringen door kunnen voeren. Concept2 is uitgegroeid tot een succesvol internationaal bedrijf in de fitnessbranche. Naast het verbeteren van de roeispanen en roeitrainers, heeft Concept2 ook het productassortiment uitgebreid. In 2009 lanceerde ze een skiapparaat en in 2017 een hometrainer.

De broers Dreissigacker hebben hun hobby omgezet in een succesvol internationaal bedrijf. Deze vier punten lijken dit succes mogelijk gemaakt te hebben:

 • Passie
 • Creativiteit
 • Ondernemerschap
 • Geluk

Passie

Wat dit verhaal voor mij zo mooi maakt, is dat de broers hun bedrijf gestart zijn met een gezamenlijke passie. ‘Passie’ is een woord dat te pas en te onpas wordt gebruikt en zo langzaamaan zijn waarde heeft verloren. Maar in het verhaal van Concept2 is het woord goed op zijn plaats. Dick en Peter hadden een gezamenlijke liefde voor het roeien. En het is die liefde voor de sport die de drijvende kracht is achter het succes van Concept2.  Hun passie voor het roeien klinkt ook vandaag nog door in de missie van het bedrijf:

“Roeien is de reden van ons bestaan. Alles wat we maken, of dat nu onze riemen of roeimachines zijn, komt voort uit meer dan vijfendertig jaar ervaring met de beste producten en de beste prestaties. Ons doel is het roeien promoten, zowel indoor als outdoor. Wij geloven dat roeien een activiteit voor het leven is, toegankelijk voor iedereen.” – Concept2

Creativiteit

Het eerste roeiblad uit de oven in hun appartement. De vastgespijkerde fiets in de oude zuivelboerderij. Beide gevallen getuigen van een gezonde dosis creativiteit. Toen de broers steeds meer roeiboten van koolstofvezel zagen, begonnen ze roeispanen van dit materiaal te maken. Toen ze in Vermont door strenge winters niet konden roeien, losten ze dit probleem op door een fiets aan de grond te timmeren en een roeiapparaat te ontwikkelen. De broers gingen creatief om met kansen en uitdagingen en slaagden erin om deze kansen en uitdagingen om te zetten naar succesvolle producten.

Ondernemerschap

Dick en Peter zagen dat de koolstofvezel roeispanen in de smaak leken te vallen bij andere roeiers. Ze waagden de sprong om hier een bedrijf van te maken. Ze vonden een verlaten zuivelboerderij en investeerden hun verdiensten van het rugzakproject in een aanbetaling voor het pand.

Het zien van kansen is een ding, maar die kansen ook grijpen is een tweede. Dick en Peter zijn pioniers. Ze hebben hun eigen pad bepaald. Ze hebben kansen gezien, kansen gegrepen en daarna doorgezet om die kansen in successen om te zetten. Het pad van een pionier is onzeker en vol uitdagingen. Maar de broers hebben dit pad met een goede dosis lef en doorzettingsvermogen bewandeld.

Geluk

Net als elk succesverhaal, zal de pessimist de uitkomst vooral wijten aan geluk. De volgende uitspraak van Louis Pasteur 5 vind ik goed passen bij het woord ‘geluk’:

“Op het gebied van observatie geeft toeval alleen aan de voorbereide geest de voorkeur.” – Louis Pasteur 6

Oftewel: geluk komt toe aan de mensen die erop voorbereid zijn.

Dick en Peter waren fanatieke roeiers. Dick was opgeleid als industrieel ontwerper en Peter als productontwerper. De broers kenden de roeiwereld, wisten waar roeiers behoefte aan hadden en wisten hoe ze producten moesten ontwikkelen. Dat Concept2 zo’n succesvol bedrijf is geworden is geluk. En daar waren de broers goed op voorbereid.

Vertrouw op je Gevoel

Steve Jobs Commencement speech 2005

Volgens Steve Jobs kun je de punten pas achteraf met elkaar verbinden (Bron afbeelding: screenshot van video op Ted.com)

In zijn bekende toespraak aan studenten van Stanford University had Steve Jobs het over het verbinden van punten. Hij gaf aan dat je in het leven de punten pas achteraf kunt verbinden. Toen Steve Jobs kalligrafiecolleges volgde aan Reed College, wist hij niet direct wat hij eraan zou hebben. Maar toen hij 10 jaar later de Macintosh ontwierp, gebruikte hij zijn kennis om de eerste computer met mooie typografie te ontwerpen.

Bij Dick en Peter Dreissigacker is het niet anders. Ze waren fanatieke roeiers. Ze waren geschoold in industrieel- en productontwerp.  En ze vestigden zich in Vermont met haar strenge winters. Deze punten werden achteraf met elkaar verbonden en resulteerden in een indoor roeitrainer die tot een enorm succes zou uitgroeien.

Dat het verbinden van punten pas achteraf mogelijk is, is een hard gelag. Het betekent dat je de controle gedeeltelijk los moet laten, je gevoel moet volgen en erop zult moeten vertrouwen dat alles uiteindelijk goed komt.

Zet een Vlag op Jouw Ding

In een podcast van James Altucher deelde Gary Vaynerchuck, ondernemer en CEO van VaynerMedia, interessant carrièreadvies:

“Iedereen die nu luistert is op zoek naar trends. ‘O, die Spinners zijn tof’. Ze proberen naar de plaats te gaan waar de wereld nu is, en tegen de tijd dat ze er zijn, is de wereld verder gegaan.

Als je je ding doet, en een f*cking vlag zet op je ding, dan geloof ik dat er veel momenten zijn dat de wereld naar jou toekomt.

Ieder kind waar ik mee opgroeide, die van het gamen af werd gepraat door zijn ouders omdat ze een dokter of een advocaat moesten worden, zou het talent gehad kunnen hebben om tien miljoen dollar per jaar te verdienen als een e-sports ster. Maar wie wist, in 1988 tot 1993 in hemelsnaam dat e-sports eraan zat te komen?”

Gary Vaynerchuck 7

Er zijn twee keuzes die je kunt maken in je leven:

 1. Je kunt proberen om je toekomst zoveel mogelijk uit te stippelen. Door beslissingen te maken op basis van de doelen die je wilt bereiken. De bestemming is het doel.
 2. Of je kunt ervoor kiezen om je hart te volgen in je beslissingen en goed te worden in wat je doet. De reis is het doel.

Het lijkt alsof de eerste keuze de veiligere keuze is. Maar is dat zo?

Bij de eerste optie weet je waar je heen gaat en kun je geluk vinden wanneer je de plaats hebt bereikt. Maar het kan ook zijn dat de plaats waar je naartoe gaat verdwenen is tegen de tijd dat je aan dacht te komen.

Bij de tweede optie weet je niet waar je heen gaat. Je doet waar je passie ligt en weet niet of je ooit een plaats bereikt. Maar dat maakt niet uit want je bent al gelukkig zolang je onderweg bent. En mocht je wel een plaats bereiken dan ben je voorbereid op het geluk dat je toekomt.

Dus waar kies jij voor?

 

Geraadpleegde bronnen:

Adams, H: A Tribute to a Great Artist: Steve Jobs

Altucher, James: Ep. 260: Gary Vaynerchuck – Ten Things I Learn From Gary Vaynerchuck (Vanaf 39:49 minuten)

BYO Biz: Peter Dreissigacker: Speaking from Experience (In deze video vertelt Peter Dreissigacker het complete verhaal van Concept2)

Concept2: 40th Anniversary (De afbeeldingen van Concept2 komen van deze pagina) &  Over Concept2 &  Press Kit & Timeline

Davenport, B: The Erg to Compete

English, N: Concept2 Introduces the New BikeErg

Eschenbach, S: Dick Dreissigacker

Jaspersohn, W: Dreissigacker synthetic oars have swept by the traditional woodies
Ted: Steve Jobs – How to live before you die (Vanaf 3:30 minuten)

Wikiquote: Louis Pasteur


Deel dit artikel:

2 Reacties

Voeg toe →

 1. Top stuk Melvin, kan me hier helemaal in vinden. Nu der tijd is iedereen zo actief opzoek naar zijn/haar passie en het formuleren van een concrete visie voor de toekomst. Echter, blijkt veelal (niet altijd) in de praktijk, hebben velen moeite met het formuleren van een concrete visie of een einddoel. Vooral op jonge leeftijd is dit vaak een probleem. Beginnen is hier vaak het struikel punt. Niet alleen op persoonlijk vlak, op ook business gebied. Je moet eerst kennis hebben over een bepaald onderwerp om tot een idee te komen, zo ontstaat business. Of je ziet een kans en je gaat zo snel mogelijk aan de slag met de materie van dat onderwerp. Daarna komt visie. De voorbeelden die je noemt berusten allemaal op: doen, de rest komt daarna.

  In mijn optiek is het formuleren van een visie vele malen gemakkelijker en effectiever als men dus eerst informatie in wint over het onderwerp/het geen waarin zij willen opereren, voordat je besluit om een visie op te stellen.

  Als je doen combineert met: Passie, Creativiteit, Ondernemerschap
  en Geluk, vormt die visie zich vaak veelal vanzelf. Voor kleine bedrijven/start-ups is dit vaak totaal anders dan grote organisaties die zijn verdeeld onder verschillende segmenten.

  Mooi dat je er ook een stukje van Gary bij pakt, onwijs fan van deze “hustler”!

  • Melvin Voets

   4 maart 2018 — 20:21

   Goede aanvulling Sjoerd! Een vriend van me kwam laatst met dit citaat van John Muir:

   “The world’s big and I want to have a good look at it before it gets dark.”

   Wat ik merk is dat mensen tegenwoordig vaak bezig zijn met toekomstplannen terwijl ze weinig tot geen levenservaring opgedaan hebben. Hoe kun je weten wat je drijfveren zijn en wat jouw ideale toekomst is als je nog niets van de wereld gezien hebt?

   Daarom sprak het verhaal van de Dreissigackers me zo aan. Het lijkt erop dat het aanpakkers zijn die vooral leven in plaats van plannen (ze kijken goed naar de wereld voordat het donker wordt). En het lijkt dat die mindset ze naar nieuwe kansen geleid heeft.

   En over Gary: wat een held zeg! In het begin leek hij voor mij als weer zo’n goeroe. Maar daar denk ik nu anders over. Een goede bron voor praktische kennis en inspiratie.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.