In een podcast van Sam Harris hoorde ik natuurkundige Max Tegmark de volgende wijsheid delen:

“…dus ik denk vaak dat voor mij de exacte definitie, van mij als wetenschapper, is dat ik liever vragen heb die ik niet kan beantwoorden, dan antwoorden die ik niet kan bevragen.”1

Ik probeerde de quote te herleiden naar de oorspronkelijke bron, maar ben daar niet in geslaagd.2

De oorsprong van deze uitspraak is dus niet helemaal duidelijk. Maar het is zonde om het kind met het badwater weg te gooien en de wijsheid die erin zit verloren te laten gaan. Er zijn namelijk een hoop lastige vragen waar een antwoord fijn zou zijn.

Hoe is het heelal ontstaan?

Dit is een van die lastige vragen die mensen al een hele tijd bezighoudt. Door de eeuwen heen zijn er meerdere antwoorden gefabriceerd. Wetenschappers zeggen dat het heelal is ontstaan door een oerknal. Maar wat was er voor de oerknal? Niets?

Maar hoe kan dan uit niets íets zijn ontstaan?

Was het God die het heelal schepte? Dat lijkt me sterk, want als God het heelal heeft gecreëerd, waar komt God dan vandaan? Gelovigen zullen zeggen dat God altijd heeft bestaan.

Maar hoe kan iets bestaan zonder ooit te zijn ontstaan?

Gelovigen zullen zeggen dat God zelf de tijd heeft geschapen en dus niet gebonden is aan tijdsdimensies. En als God niet gebonden is aan oorzaak en gevolg dan kan God dus wel uit niets ontstaan zijn.

Mysterie of duidelijkheid

Hoe het heelal is ontstaan is voor veel mensen een mysterie. Maar dat hoeft het niet te zijn als je gelooft in wat geschreven staat in oude religieuze werken.

Religie heeft alle antwoorden. En dat is vreemd. Want er zullen altijd vragen zijn die niet beantwoord kunnen worden.

Tenzij de antwoorden niet bevraagd kunnen worden.

 

Een wijze les uit de film ‘A serious man’ van de gebroeders Coen. (Bron afbeelding: Giphy)

 

Bronnen

Christiananswers.net: Wie heeft God gemaakt?

Harris, S.: #120 – What is and what matters

Wikiquote: Talk:Richard Feynman (link naar discussie over bron van het citaat “I would rather have questions that cannot be answered”)

 


Deel dit artikel: