Wat je moet weten voordat je een visie gaat ontwikkelen

Het ontwikkelen van een visie is vaak een langdurig traject. Om zo efficiënt mogelijk naar een visie toe te werken, geef ik in dit artikel handvatten om je op weg te helpen. Wanneer kun je starten met het ontwikkelen van een visie? En aan welke eisen zou een effectieve visie moeten voldoen?

Na  het lezen van dit artikel heb je antwoord op deze vragen.

Voorwaarden voor visieontwikkeling

Om een succesvol visieontwikkeling-traject te doorlopen, zijn de volgende punten belangrijk:1

 1. Kerncompetenties: weten waar de organisatie goed in is. Waarin onderscheidt de organisatie zich? Als het onduidelijk is of een organisatie waarde toevoegt, dan heeft het ontwikkelen van een visie niet de hoogste prioriteit.
 2. Waarden: weten waar de organisatie voor staat. Hoe zou de organisatie moeten handelen? Als de waarden onduidelijk zijn, dan is het maken van beslissingen een lastige opgave. Het is belangrijk dat eerst duidelijk wordt waar de organisatie voor staat. Want een organisatie zonder enkele waarde is gewoonweg waardeloos.
 3. Marktkrachten: weten hoe de omgeving van de organisatie eruitziet. Welke factoren hebben invloed op de organisatie? Als de werkende marktkrachten onduidelijk zijn, dan zal de visie binnen de kortste keren nutteloos worden.

Als niet aan deze drie eisen voldaan kan worden, dan is het ontwikkelen van een effectieve visie vrijwel onmogelijk. Als je niet weet waar de organisatie goed in is, hoe deze zou moeten handelen, en wat voor invloed de buitenwereld heeft op de organisatie, dan is de toekomst niet het meest dringende waar de organisatie zich mee bezig moet houden.

Wanneer het wel duidelijk is wat de kerncompetenties, waarden en marktkrachten van de organisatie zijn, dan is het tijd om een visie te ontwikkelen.

Eisen voor een effectieve visie

Een effectieve visie heeft de volgende eigenschappen:

 1. Beknopt: een visie zou kort en krachtig moeten zijn.
 2. Duidelijk: iedereen zou een visie moeten kunnen begrijpen.
 3. Toekomstgericht: een visie zou moeten dienen als een gids voor de (verre) toekomst.
 4. Stabiel: een visie kan het beste algemeen gehouden worden zodat veranderingen in de omgeving of technologie de visie niet aantasten.
 5. Uitdagend: de visie zou mensen moeten motiveren om deze te verwezenlijken.
 6. Abstract: een visie zou een algemeen idee moeten vertegenwoordigen en niet gericht zijn op een eenmalig doel.
 7. Wenselijk of inspirerend: de visie moet mensen kunnen inspireren. Daarvoor is het nodig dat de visie een ideaal vertegenwoordigt die het waard is om na te streven. 2

In dit artikel heb ik gedeeld wanneer een organisatie klaar is om een visie te ontwikkelen. Daarna heb ik je laten zien aan welke eisen een effectieve visie zou moeten voldoen. Is je organisatie klaar om een visie te ontwikkelen? En wil je dat de visie aan alle eisen voldoet? Lees dan hier hoe je een sterke visie ontwikkelt die de organisatie klaar maakt voor de toekomst.

 

Geraadpleegde bron

Kantabutra, S.: What do we know about vision?

Raynor, M.E.: That vision thing: Do we need it?


Deel dit artikel:

5 Reacties

Voeg toe →

 1. Wouter Moonen

  20 maart 2018 — 12:17

  Fijn om in de eerste alinea te lezen waar dit artikel betrekking op heeft. Ik vind dit zelf altijd zeer prettig lezen. Daarnaast vindt ik het zeer leerzaam dat de stappen vallen onder het kopje wat bestaat uit het woord “effectieve”. Dit geeft mij een persoonlijke overtuiging van de kracht van het volgen van deze stappen voor het ontwikkelen van een visie.

 2. een erg interessante blog. Ik denk dat je een aantal goede dingen aan weet te kaarten met je opsommingen. Hierdoor geef je op een duidelijke manier aan wat je bedoelt, dit leest ook erg overzichtelijk.
  daarnaast vindt ik de tweede oplossing zeer interessant. De grootste uitdagingen bij het ontwikkelen van een visie (uit mijn ervaring). Is het formuleren van de zin. Deze opsomming helpt hier erg goed mee.

 3. Machiel Wetselaar

  15 april 2018 — 18:53

  Geheel eens met de vorige twee reacties,maar mis wel de bron van al deze wijsheid: ben je dit zelf of zijn er andere (inspiratie)bronnen?

 4. Janneke Vermeer

  20 april 2018 — 10:52

  Lieve Melvin,

  Op het eerste oog een mooie stuk waarin duidelijk de belangrijkste punten worden aangegeven. Het stuk is niet erg lang maar bevat alle nodige informatie die deze blog moet bevatten. Mensen kunnen hier veel van leren en de koppeling naar je volgende bron waarin je omschrijft hoe je een goede visie schrijft is dus erg handig. Ik zou deze blog zeker gebruiken en aanraden aan mensen en organisaties die een visie willen gaan ontwikkelen.

  Liefs,
  Janneke Vermeer

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.